piątek, 28 czerwca 2013

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem


Tym razem mięsnie i makaronowo - czyli pomysł na zapiekankę. Choć jestem większą zwolenniczką warzyw niż mięsa, to od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na coś bardziej treściwego. Szczególnie lubię dania w których znajduję równowagę pomiędzy jednym a drugim. 

Sos beszamelowy jest najlepszym dodadkiem do całości, bowiem nadaje potrawie delikatności. Mam szczególną słabość do pomidorów, więc nie mogło ich zabraknąć w mojej zapiekance. Do tego dodałam marchewkę, cebulkę i pieczarki. Całość doprawiłam słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Wyszła kulinarna kombinacja tego, co znalazłam w internecie.

Zapiekanka to najlepsze rozwiązanie dla tych, co nie lubią spędzać zbyt długich godzin w kuchni. Można dodać wszystko, więc finezja kulinarna nie jest wymagana. No i jest mało naczyć do mycia ; ) Co nawet mnie (a z gotowaniem i myciem nie mam problemu) nawet cieszy. 
Zapewniam, że będzie pożywnie i smacznie!




Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem

Składniki dla 4 osób

250 g penne
1 jajko
50 g żółtego sera (+ do posypania)

Farsz:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 puszka pomidorów
1 duża marchewka
1 cebula
5 pieczarek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
tymianek

Sos beszamelowy

1 łyżka mąki
2 łyżki masła
3/4 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć z powrotem do garnka. Dodać jajko i ser. Wymieszać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Rozgrzać oliwę na patelni. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Gdy się zeszkli dodać pokrojoną również na drobną kostkę marchewkę. Do patelni wlać trochę wody, by marchewka mogła zmięknąć. Dusić ją przez kilka minut. Jeśli woda wyparuje, a marchew jeszcze będzie twarda dolać ponownie wodę. Gdy marchew będzie dostatecznie miękka dodać wyciśnięty czosnek, a potem mięso mielone. Podsmażyć mięso na złoty kolor. Wrzucić pomidory w puszce, zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż woda z pomidorów w większości wyparuje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, układając na makaronie.

Pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry, ułożyć na mięsie.

W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę, połączyć z masłem tworząc zasmażkę. Dolać mleko, doprawić gałką oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotować, cały czas mieszając do momentu, aż sos będzie bardzo gęsty. Polać sosem wierzch zapiekanki. Posypać żółtym serem.
Piec w temperaturze 200′C przez około 15 minut, do momentu aż wierzch zapiekanki będzie przyrumieniony.

Smacznego!




wtorek, 11 czerwca 2013

Tarta z włoskim akcentem

Tarta ma to do siebie, że lubi wszystko czym się ją wypełni. Nie pogardzi owocami ani warzywami czy nawet mięsem. Jest czasem słodka, a czasem słona. Uniwersalność to jej główna zaleta. 

Mi przyszła ochota na wersję z warzywami. Zrobiłam tartę w klimacie włoskim, czyli z pomidorami z dużą ilością mozzarelli i cheddara. Z wyglądu przypomina mi ciasta, które piekł główny bohater z serialu Pushing Daisis (jak ktoś nie widział, to polecam!). To wywołało sentymentalne odczucia, bowiem swego czasu oglądałam go nałogowo. Przy okazji mogłam popatrzeć na pyszne wypieki, a dzięki temu poprawić sobie nastrój i trochę się pośmiać - serial momentami bywał zabawny.

By podkreślić włoski charakter tarty dodatkowo posypałam ją bazylią. Jeśli macie zamiar przyrządzić ją tylko dla dwóch osób, to z pewnością dużo zostanie na drugi dzień, co jest plusem. Następnego dnia jest jeszcze lepsza : ) 
W mojej kuchni na pewno zawita jeszcze wiele razy. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Miłego próbowania!








Tarta z pomidorami i serem

Składniki na 4 porcje:

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

Nadzienie:
800 g - 1 kg pomidorów  
125 g sera mozzarella
125 g żółtego sera np. cheddar
2 jajka
śmietanka kremowa 30%
2 łyżeczki suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto kruche
Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.
Odkroić 1/3 ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż średnica formy i przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na pół godziny do czasu aż ciasto się schłodzi i zesztywnieje.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na wierzch wysypać suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Nadzienie
Pomidory włożyć na kilkanaście sekund do garnka z wrzącą wodą, wyjąć, obrać ze skórek, pokroić na ćwiartki. Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do szklanki o pojemności 250 ml wbić jajka i uzupełnić śmietanką kremową 30%. Dodać sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano, roztrzepać na jednolitą masę, następnie wymieszać z tartymi serami.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Resztę ciasta z lodówki rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego  paski. Na upieczony spód wyłożyć pomidory, wolne przestrzenie uzupełnić masą z jajek i sera, przykryć paskami z ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minuty, aż masa serowa się zetnie.

Przepis od Pani Asii z Kwestii Smaku.

Smacznego! : )