piątek, 28 czerwca 2013

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem


Tym razem mięsnie i makaronowo - czyli pomysł na zapiekankę. Choć jestem większą zwolenniczką warzyw niż mięsa, to od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na coś bardziej treściwego. Szczególnie lubię dania w których znajduję równowagę pomiędzy jednym a drugim. 

Sos beszamelowy jest najlepszym dodadkiem do całości, bowiem nadaje potrawie delikatności. Mam szczególną słabość do pomidorów, więc nie mogło ich zabraknąć w mojej zapiekance. Do tego dodałam marchewkę, cebulkę i pieczarki. Całość doprawiłam słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Wyszła kulinarna kombinacja tego, co znalazłam w internecie.

Zapiekanka to najlepsze rozwiązanie dla tych, co nie lubią spędzać zbyt długich godzin w kuchni. Można dodać wszystko, więc finezja kulinarna nie jest wymagana. No i jest mało naczyć do mycia ; ) Co nawet mnie (a z gotowaniem i myciem nie mam problemu) nawet cieszy. 
Zapewniam, że będzie pożywnie i smacznie!




Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem

Składniki dla 4 osób

250 g penne
1 jajko
50 g żółtego sera (+ do posypania)

Farsz:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 puszka pomidorów
1 duża marchewka
1 cebula
5 pieczarek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
tymianek

Sos beszamelowy

1 łyżka mąki
2 łyżki masła
3/4 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć z powrotem do garnka. Dodać jajko i ser. Wymieszać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Rozgrzać oliwę na patelni. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Gdy się zeszkli dodać pokrojoną również na drobną kostkę marchewkę. Do patelni wlać trochę wody, by marchewka mogła zmięknąć. Dusić ją przez kilka minut. Jeśli woda wyparuje, a marchew jeszcze będzie twarda dolać ponownie wodę. Gdy marchew będzie dostatecznie miękka dodać wyciśnięty czosnek, a potem mięso mielone. Podsmażyć mięso na złoty kolor. Wrzucić pomidory w puszce, zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż woda z pomidorów w większości wyparuje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, układając na makaronie.

Pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry, ułożyć na mięsie.

W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę, połączyć z masłem tworząc zasmażkę. Dolać mleko, doprawić gałką oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotować, cały czas mieszając do momentu, aż sos będzie bardzo gęsty. Polać sosem wierzch zapiekanki. Posypać żółtym serem.
Piec w temperaturze 200′C przez około 15 minut, do momentu aż wierzch zapiekanki będzie przyrumieniony.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz