wtorek, 14 maja 2013

Placki z cukinii i marchewki



Od jakiegoś czasu cukinia często gości w mej lodówce. Długo nie doceniałam jej smaku, ale to się zmieniło. Teraz chętnie dodaję ją do makaronów, zapiekanek albo sałatek. Najczęściej i najchętniej przygotowuję z niej placuszki. Gdy czas mnie goni, a chcę zjeść coś szmacznego i zdrowego, to owe placki stają się moją alternatywą. Dość często je przyrządzam i mimo tego nie znudziły mi się i myślę, że prędko nie znudzą ;) Dodaję do nich marchewkę. Dzięki tej kombinacji mają słodszy posmak.



Placki z cukinii i marchewki

Skladniki na 4 porcje

2 cukinie
1 marchewka
60 g mąki pszennej (około 6 łyżek)
2 jajka
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pietruszka


Cukinie i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać jajka, mąkę i mleko. W zależności do tego jaka wyjdzie masa (za rzadka czy gęsta) można dodać trochę więcej mąki albo mleka. Na koniec dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej roślinny. Porcję warzyw nabierać łyżką i kłaść je na rozgrzanym tłuszczu lekko rozpłaszczając. Placki powinny się smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przerówić je na drugą stronę i znowu smażyć 2-3 minuty. Placuszki podawać z gęstą śmiętaną i drobno posiekaną pietruszką.





2 komentarze:

  1. Pyszne! Wiw potwierdza :) Zjadłyśmy je ze smakiem na obiad i zamierzamy umieścić je już na stałe w naszej diecie :D Więcej takich! Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Mayumi! Cieszę się, że Wam smakowały! Niedługo będą placki ziemniaczane ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń