środa, 4 września 2013

Zupa - krem z cukinii



Za oknem szarówa, robi się coraz zimniej. Słonecznie dni są na wagę złota. W wolnych chwilach staram się nimi w pełni nacieszyć. Ale z tych zimnych dni też korzystam - grzejąc się pysznymi zupami. Najbardziej smakują mi gęste z grzankami albo migdałami. 

Tym razem padło na cukinie. Zawsze mam ją pod ręką, więc często przyrządzam z niej różne dania. Łącząc z marchewką i cebulą, które z pewnością są częstymi bywalcami w niejednym domu, można ugotować zdrową i treściwą zupę. Mimo iż nie przepadam za ostrymi przyprawami, to do smaku dodałam ostrą paprykę. Nadała przyjemnej pikanterii tej potrawie.

Jeszcze nie raz podkreślę to, że dania, które przygotowuje się szybko, prosto i na dodatek cieszą kubki smakowe cenię najbardziej : )



Zupa - krem z cukinii


Składniki na 4 porcje

1 cukinia
2-3 cebule
3-4 marchewki
po 2 łyżki masła i oliwy z oliwek
1 l bulionu warzywnego albo drobiowego
sól, pieprz
pół łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich


Cukinię umyć,obrać,a następnie pokroić w kostkę. Marchewki i cebulę obrać. Marchweki pokroić w plasterki, a cebulę pociąć w większą kostkę. 

W większym garnku rozgrzać masło i oliwę z oliwek. Następnie wrzucić marchewki, wymieszać i dusić ok. 2 minuty, po czym dodać kawałki cukinii i cebuli. Dusić do czasu, aż warzywa zmiękną. Zawartość garnka doprawić ostrą papryką.

Podduszone warzywa zalać bulionem. Następnie do zawartości garnka wsypać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, po czym całość dobrze połączyć i gotować jeszcze ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, uzyskując krem o gładkiej konsystencji. Jesli zupa jest zbyt gęsta, można rozrzedzić ją odrobiną wody. Jeśli zachodzi taka potrzeba, to zawartość garnka doprawić solą i pieprzem. Po doprawieniu danie jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Potrawę podawać z grzankami i kleksem śmietany. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz